TPnetopier

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zaráža ma, že niektoré deti rodičia podporujú v drogovaní

 Nejdem tu hovoriť o tvrdých drogách, ale o tzv. droge "mäkkej" i keď môj názor na drogy je ten, že droga je proste droga, nech je akákoľvek...

S rodičovskou podporou užívania drogy marihuany, som sa stretol na jednej mojej protidrogovej besede. Z jedného chlapca vyliezlo a to s hrdosťou, aký je on frajer, že jeho otec fajčí marihuanu úplne normálne a bežne aj pred ním. Opýtal som sa ho, či mu to nevadí. On povedal nie nevadí. Vraj raz už to fajčil a otec mu povedal, že keď bude mať svoje 18-te narodeniny, tak sa z marihuany nafajčia spolu. Dovtedy vraj nie, lebo to nie je zdravé, dodal s hrdosťou chlapec.

Ďalej som sa stretol s tým, že deti s vedomím rodičov si marihuanu pestujú priamo u nich doma na dvore. Čiže aj v tomto prípade ich podporujú a je to vlastne aj trestný čin.

Nechcem a nebudem tu nikoho súdiť a nikomu nič zakazovať, na to ja nemám právo,  ale vôbec sa mi to nepáči.

Drogy | stály odkaz

Komentáre

  1. ani mne
    publikované: 12.10.2007 07:10:27 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Netopierik
    aj ja som sa s týmto fenoméhom stretla. Našťastie to v rodine, kde som to videla dopadlo dobre. Bola to len krátka epizóda v živote dospievajúceho syna a benevolencia rodičov v tomto prípade nič nepokazila.
    Ja sama ešte nemám vyjasnený názor na legalizáciu marihuany. Je vo mne aj niečo za aj proti (i keď ja sama nefajčím ani len cigarety). Ak sa na vec pozerám ako matka, bolelo by ma, keby synovia podľahli čo i len tejto "ľahkej" droge. Na druhej strane by táto droga možno odsunula na vedľajšiu koľaj, alebo aspoň o čosi zmiernila používanie tvrdých drog. Ale ako píšem - ešte nemám sama v sebe jasno :-)
    publikované: 12.10.2007 07:21:19 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. zelenarusalka... preco si
    myslis, ze by fajcenie marihuany o cosi zmiernila pouzivanie tvrdych drog???... nejdem tu hovorit o tom, ze marihuana je startovacia droga, tak ako sa hovori... lebo nie vzdy je tomu tak, u mna bola... a myslim si, ze velmi lahko sa moze stat, ze aj oni by siahli po nejakej dalsej, inej droge... mozno sa tu v diskusii zastavia aj takí ludkovia ktorí tu budu travu obhajovat a hovorit, ze ako dlho ju fajcia oni, a budu hovorit aj to, ze okrem travy nic ine z drog neskusali a ani nechcu...
    publikované: 12.10.2007 07:26:26 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  4. blbost!
    aka legalizacia? co to tu citam? samozrejme,ze je blbost hocijaku drogu legalizovat preboha... si myslis, ze ked bude taketo svinstvo legalne, tak ludia nebudu chciet ochutnat to nelegalne estevacsiesvinstvo? a to nepoznas ludi? hlavne ti mladi... sprosti...zvedavi...chcu vsetko vyskusat...HLAVNE to co je zakazane... (nebola som ina)...
    NIE, nemyslim si, ze by sa toto v ludoch zmenilo, a som z toho smutna....
    publikované: 12.10.2007 07:34:17 | autor: luu (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Netopierik
    Som rada, ak budem mať informácie z prvej ruky. Ešte som "naživo" nestretla vyliečeného bývalého drogovo závislého človeka.
    To, čo mi hovorí áno v prospech legalizácie je pocit, že je predsa len ľahšie po pár pokusoch povedať vyskúšal som si, nechem viac. Tvrdé drogy túto možnosť neposkytujú. Z toho , čo som doteraz o drogách čítala viem, že závislosť je skoro okamžitá.
    Netopierik, aby som tu nevyznela ako propagátor drog. Ja sama som ich tvrdým odporcom. No čosi vo vnútri mi hovorí, že legalizácia marihuany by viacerých zachránila.
    A ešte k Tvojmu článku. To, že rodičia tolerujú, alebo dokonca podporujú používanie drog u svojich detí, to považujem za jednu z najväčších zvráteností...
    publikované: 12.10.2007 08:02:03 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. zelenarusalka... legalizacia
    travy podla mna nie je dobry napad... pozri sa na legalny alkohol, je to tvrda droga a zavislost na nej je tiez velmi velka... len cca 70-80% naroda si to neuvedomuje a neberie to ako drogu, lebo je to legalne...
    publikované: 12.10.2007 08:07:00 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  7. drogy nie,pivo áno ;)
    publikované: 12.10.2007 08:33:39 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  8. teide... a ako pokracuje vyskum? :)
    publikované: 12.10.2007 08:43:25 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Típí,čoskoro na skle ;)
    publikované: 12.10.2007 08:43:57 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Drogy a legalne???
    za to ja tiež nie som. Už len preto, že poznám kopec mladých, ktorí marihuanu fajčia aj napriek tomu, že je legálna. Viacerí z nich po nej siahli na tvrdšie drogy. Jediná vec, ktorá ich ako tak brzdí je fakt, že marihuana je ilegálna, preto s ňou rodičia nesúhlasia a s políciou by mali problémy. Pri alkohole alebo cigaretách ich rodičia dokonca podporujú, aj keď nemajú 18, pretože je to legálne a tým rodičia strácajú strach z možnosti ublíženia. Aspoň v mojom okolí je názor taký, čo nie je ilegálne, nie je veľmi škodlivé, teda je prijateľné.
    publikované: 12.10.2007 08:56:43 | autor: ivana (e-mail, web, autorizovaný)
  11. TP N...
    si uzasny...skutocne uzasny clovek. Dokazal si sa vyliecit...dostat sa z toho, pomahas druhym...
    Mam synovca, ktory podlahol. Parkrat mal sice chabe pokusy prestat, ale vzdy sa vratil spat k droge. Priznavam, ked som ho videla nafetovaneho, bala som sa ho. Je daleko, ale obraz cloveka, ktory je uplne mimo ,mam pred ocami stale. On si nevyberal, ked nebolo ine, cuchal okenu, kupoval rozne chemikalie, hlavu pchal do vrecka...prepac, vyvolal si vo mne smutne spomienky...tam sice otec "len" pije, ale rodicia zlyhali uz v ranom detstve, obaja.
    publikované: 12.10.2007 08:57:31 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. hanka, nooo az taky
    uzasny niesom a ani hrdina nie som pretoze som dokazal prestat a chodim s nalepkou abstinujuci narkoman... vies, ked sa na to pozriem spatne, tak som vlastne nemusel ani s drogami zacat...
    publikované: 12.10.2007 09:03:42 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  13. potvrdzujem hore napisane: si uzasny...
    pretoze drogovat a dokazat prestat... naviac, snazis sa robit prevenciu, ukazat detom to zle, aby ani nazacali...keby si bol moj syn, bola by som veeelmi hrda na to, co si dokazal...a co robis...
    publikované: 12.10.2007 09:17:01 | autor: TP Netopierik, (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. marihuána
    marihuána- tak môj Holanďan - ex. Fajčil trávu s rodičmi, a piekli koláčiky na narodeniny, keď som bola u nich na návšteve, tak ma s tým ponúkali, keď som ju odmietla tak sa urazili, a povedali, že to neškodí zdraviu, ale, že skôr pomáha.
    ??????????
    čudné že?????
    Ale je to tak, a my takýmto ľúdom zabraňovať nevieme... Ich vplyv prerastá a jednoduchí ľudia uveria a skočia do toho....
    publikované: 12.10.2007 09:18:55 | autor: kvietok (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. ale no tak
    nie som uzasny... a aha aky som skromny :)))
    publikované: 12.10.2007 09:19:33 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  16. :))
    :)))
    publikované: 12.10.2007 09:36:38 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Otázka pre TPnetopiera
    Myslíš si že keby sa v dobe keď si chodil na základnú školu (vtedy si asi ešte nefetoval) konala nejaká takáto akcia, beseda o drogách, aké robíš ty teraz, nezačal by si s tým? Ďakujem za odpoveď.

    PS: Ja osobne si myslím že alkohol je väčšia droga ako marihuana a k legalizácii: pár rokov by som asi počkala na to ako bude vyzerať Holandsko. mozno nas tie prevarky prekvapia a mozno nie. Inak ja marku uzivam a uzivam si to ale vsetkeho s mierou...

    publikované: 12.10.2007 10:31:12 | autor: Amanda (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Amanda... toz ja by som
    bol asi jeden z tych, ktoreho by to odstrasilo, keby mi tam prisiel o tom rozpravat abstinujuci narkoman
    publikované: 12.10.2007 10:33:34 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  19. TP
    všetko, čo si prežil... a čo momentálne robíš má veľký význam...môj názor ale je: Tvoje prednášky by mali deti absolvovať aj s vlastnými rodičmi!!!! Dieťa sa rodí čisté, všetkému k čomu dospeje je vplyvom dospelých, starších, a pod. Veľmi by ma zaujímala reakcia napr. toho otecka, či by takto hrdo hlásal "normálnosť" marišky aj pred celou triedou a ich rodičmi... asi ťažko!!...je to frajer iba doma!!!! A Tvoja práce je to, čo ja v živote považujem za number one: KOMUNIKÁCIA!!! v rodine, v spoločnosti...ale úprimná, nie falošnááá!!! Dokazateľná pravda!
    V našej rodine sa bavíme otvorene, vysvetlíme všetko načo sú naše deti zvedavé, diskutujeme..nehanbíme sa priznať, že sme v mládi fajčili, že sme sa "utrhli z reťaze"...ale dôležité je to "obstáť" .. a hlavne pred vlastnými deťmi. V prvom momente sme ich naj príklad do života!!!
    Drogy...všetky (fajčenie, alkohol, aj ťažšia forma)..nie je potrebná na legalizáciu...Moja otázka? Čo sa tým vlastne dosiahne?????????
    (iba ak plné vrecká prachov pre dílerov a ich "spriaznencom - sponzorom)
    Prajem pekný deň...
    publikované: 12.10.2007 10:46:59 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  20. típíen, ako si sám (skromne) poznamenal...
    „až taký úžasný nie si a ani hrdina nie si“ ;), no to, že si dokázal s drogou „seknúť“ a že ako abstinujúci narkoman robíš v prevencii drogovej závislosti, určite úžasné je.
    a keď už som tu, dovolím si pár poznámok.
    o drogách vieš určite viac ako ktokoľvek iný, no s tvojím názorom „droga je proste droga, nech je akákoľvek“ sa nestotožňujem... je predsa rozdiel, či niekto „jede“ na tráve alebo povedzme na heroíne či pervitíne.
    a že sa ti nepáči, ak rodičia podporujú svoje deti v drogovaní?
    ani mne sa to veľmi nepáči, no pripúšťam, že to môže byť (aj) ich presvedčením, že marihuana je neškodná (myslí si to mnoho ľudí) a tiež ich (riskantný) spôsob „prevencie“ - chcú mať (prípadné) fajčenie marihuany svojho potomka pod dohľadom.
    k legalizácii marihuany alebo drog všeobecne:
    tá neznamená to isté, ako potvrdenie jej/ich neškodnosti.
    veď aj na cigaretách, hoci sú legálne, je jasne napísané (čím ďalej tým väčšími písmenami), že škodia zdraviu.
    možno by to malo byť aj na alkohole, ale tam sa asi (podvedome) uplatňuje podobný prístup ako v prípade liekov: je známe, že v malom množstve liečia, a všetci vedia, že v (neprimerane) veľkom zabíjajú.
    a mimochodom, jedným z dôvodov legalizácie alkoholu bolo mať pod kontrolou (a zdaňovať) jeho výrobu a zabrániť tak výrobe všelijakých denaturákov, po ktorých mohol človek aj oslepnúť.
    o podobný zámer môže isť aj v prípade legalizácie drog, ktorá má svojich prívržencov a nie sú len prívrženci z nevedomosti.
    na záver sa ti ospravedlňujem za svoju predlhú esej, stručnejšie som to nedokázal.
    hogo, čo všade bol, všetko videl a všetko vie :)
    p.s.
    zdar tvojej bohumilej činnosti!
    publikované: 12.10.2007 14:08:34 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. ja len
    k tym prednaskam... ak viete, cinkota mal asi pred rokom taku snuru po mestach spojenu s divadlom a daval aj "prednasky" o drogach. stretli sme sa tam viacere vekove kategorie, tych mensich (asi do tych 13rokov) to odstrasilo, taki 17 a vyssie si miestami aj posepkavali, ze ty kokos, to musi byt ina pecka ten stav...
    takze ja uz fakt neviem ci tie prednasky nie su v niektorych pripadoch aj navadzajuce...
    publikované: 12.10.2007 14:18:25 | autor: amalka (e-mail, web, autorizovaný)
  22. amalka... nemyslim si ze
    taketo besedy su navadzajuce...
    publikované: 12.10.2007 14:20:46 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  23. ach jááj
    normáálne neveríím, čo tu za bludy niektorí píšu...jediný ako tak normálny postoj alebo skôr názor vyjadril hfw...stavím sa že 90% z vás čo tu píšu, že aká je marihuana zlá ju v živote nevyskúšali a ani len netušia v čom sú jej plusy alebo mínusy, ale samozrejme, že sa tu vyjadrujú aká je zlá a pod.....je smutné, že sa šíri o tak liečivej rastlinke také škaredé bludy..možno je to tým, že jej konzumácia sa posunula niekde uplne inde ako by mala byť, a v médiach sa prezentuje tiež dosť odstrašujúco...dúfam, že raz to naše malé kresťansko-alkoholické Slovensko dospeje do štádia, že bude vďačné, za to, že táto rastlina tu je a má ľuďom pomáhať, nie im ubližovať!!!
    publikované: 12.10.2007 15:21:35 | autor: zoe69 (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. zoe69 ... susdka moja mila :)
    vies pokial si mladu budu davat denne 30 bong z lampy... ano tolko som daval z lampy... tak to liecive urcite nikdy nebude :)
    publikované: 12.10.2007 15:26:29 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  25. no ved práve
    tým myslím, posunutá konzumácia, marihuhana nie je od toho aby si dával denné 30 bong...to už je fetovanie...a preto si skončil tam kde si bol...ja hovorím o užívaní, nie o fetovaní
    publikované: 12.10.2007 15:32:49 | autor: zoe69 (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Smutne
    ze rodicia su takym prikladom pre svoje deti. Ja som si obcas zapalil cigaru a aj to som mal vycitky,ze aky som vzor no a potom uz len tak ked som bol sam. Ale kolko ludi tolko chuti... hold robis dobru cinnost tak snad to tie deti pochopia a daju na tvoje skusenosti.
    Drzim palce
    publikované: 12.10.2007 15:33:26 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  27. zoe69... noo, a ty uzivas ci fetujes? :)
    ja som aj toto nazyval uzivanim... zavislost mozes mat aj na malom mnozstve ak ho uzivas pravidelne a ak nieco uzivas pravidelne, tak je to zavislost :)...
    publikované: 12.10.2007 15:36:12 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  28. zoe69, za ten...
    "AKO TAK normálny postoj alebo skôr názor" ti teda peeekne ďakujem ;).
    publikované: 12.10.2007 15:42:09 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. takže
    takže aj keď chlieb užívaš denne si na ňom závislý???....závislosť je keď niečo potrebuješ a nedokážeš bez toho fungovať a žiť normálny život
    publikované: 12.10.2007 15:42:37 | autor: zoe69 (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. hfw
    ..nemáš za čo :-))
    publikované: 12.10.2007 15:43:35 | autor: zoe69 (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. ... mám!
    ;)
    publikované: 12.10.2007 15:44:31 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. zoe69 a dokazes
    teda fungovat bez chleba?
    publikované: 12.10.2007 15:44:35 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  33. no..
    no tak tomu ver, že dokážem fungovať bez chleba..vôbec ho denne nepotrebujem ku štastiu
    publikované: 12.10.2007 15:48:51 | autor: zoe69 (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. zoe69... ved aj ja napr.
    jedavam skor rohliky :)
    publikované: 12.10.2007 15:50:45 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  35. zoe69
    nechcem sa miešať do odobornej debaty..ako môžeš prirovnávať chlieb ku drogám?????????????
    si daj jeden celý chlieb a daj si poriadnu dávku heráku (alebo marišky) a ak prežiješ bez ujmy na zdraví (okrem nadúvanie z chleba) potom sa ozvi...porovnáme účinky a závislosť:)
    publikované: 12.10.2007 16:04:22 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  36. hm, zoe69
    .. ja len, že sa pridávam k vikine, chlieb verzus mariška, to je teda iné kafé...
    publikované: 12.10.2007 19:42:52 | autor: ivana (e-mail, web, autorizovaný)
  37. očividne
    ste nepochopili o čom bola debata, nikto neprirovnával chleba k tráve, ale riešil sa pojem závislosť, čo už je a nie je...no a vikina porovnávať herák a trávu..to je iné kafé z uplne iného súdka
    publikované: 13.10.2007 12:08:00 | autor: vikina,ivana (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. sorry
    sorry..za meno autora, nejak sa mi to z rána prekleplo :-) .. ten prispevok mal patriť vikine a ivane... :-))
    publikované: 13.10.2007 12:09:20 | autor: zoe69 (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. zoe69
    díky ...ale pre mňa droga ako droga..herák alebo mariška...ale chleba?!? to je u mňa jedlo:)
    nikdy som neskúšala ani marišku, ani nedajbože herák...preto nemám ASI ŠAJNU O ČOM JE DEBATA!!!! prajem Ti príjemný deň!
    publikované: 14.10.2007 11:54:07 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  40. sk.metapedia.org
    Bola založená slovenská verzia Metapédie.

    http://sk.metapedia.org
    publikované: 16.10.2007 03:07:31 | autor: Striborg (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. vikina
    u teba droga ako droga.. - beriem, ale fakt porovnavat marihuanu a heroin je asi taka ista blbost ako marihuanu s chlebom.
    publikované: 18.10.2007 11:15:45 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  42. TPnetopier
    Aj ja si myslim, ze to co robis je skvele.. Aj to, ze si dokazal prestat je uzasne..
    Poviem ti ale ako konkretne na mojho spoluziaka na zakladnej skole taka beseda v deviatom rocniku zaposobila... Tiez tam prednasal abstinujuci narkoman /alebo aspon udajny abstinujuci narkoman/ .. Rozpraval aj vselilenjake zle prihody z obdobia svojej zavislosti. Stavy uzkosti, atd.. Moj spoluziak ktory dovtedy nemal ziadne skusenosti s drogami (vedla ktoreho som sedel) a nikdy nezabudnem na jeho vysloveny nazor, ze Kludne budem brat aj ja drogy, ved ked sa dokazal z toho dostat tento, ja to dokazem tiez. A dalsie podobne myslienky o tom, ako to dokaze mat cele pod kontrolou.. Nadobodul z prednasky pocit, ze so zavislostou pokial ju vie ovladat, sa da zit este lepsi zivot..
    Neviem, co s nim je teraz, ale strednu skolu celu prefetoval..
    publikované: 18.10.2007 11:21:45 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  43. kakaoCinky
    však ak si "šlahnem" jednu dávku (po papuli)...je to isté, že prestanem byť hladná a budem aj "mimo"...hlavne ak sa dobre "strafím":))
    publikované: 18.10.2007 11:27:29 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  44. vikina
    :)
    publikované: 18.10.2007 13:18:12 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
  45. no je to smutne
    jeden kamos mojho brata to pestuje doma v crepniku a jeho mama to vie..a myslim, ze ho v tom dokonca aj podporuje....moja mamka na to prisla pri navsteve ich domu a zakazala mojmu bratovi, aby chodil ku nemu domov a poziadala ho, aby obmedzil kontakt s nim....podla mna je to spravne, co urobila moja mamka, pretoze uplne ich odlucit od seba, pricom su dobri kamosi by bolo zle, ale nic s tym neurobit by bolo takisto zle
    publikované: 20.10.2007 10:21:06 | autor: zabiacka (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. NOJ NAZOR
    Moj nazor na toto vsetko je iba ....... ja som sam fajciarom marihuany ty co to robia vedia svoje ze niesme ziadny zavislaci a trosky raz za cas sa trcha zasmejeme s kamaratmy ..... ale taky alkohol by mal by sa mal vyhlasit ako drogy ludia su strasne agresivny biju manzelky.....odumieraju im bunky .....a ked si zoberiete kolko sa toho vypije na slovensku ........ ale stat to nezakaze a ziaden stat na svete to nezakaze pretoze na tom zarabasu strasne peniaze .......... myslim ze drviva vacsina z tychto "terapeutov" sa mozno stara o ludi s tazkymi zavislostami na naozaj tvrdych drogach pervtine, kokane a kadejakym inim ale marihuane nevedia skro nic droga ako droga povedia si ale vedia pritom ze cannabis sa pouziva do sprejov pre astmatikov vedia ze je liekom alebo aspon utlmovacom priznakov v mnohych aj tazkych chrobach a jednine nezdrave je na tom dym ktory obsahuje nejake skodlive latky ........ aby policajti mali co robit je to zakazane ...... to keby niekto fajcil trebars repik lekarsky ktory pomaha pri zapaloch v hrdle a ustach pri chorobach obliciek a mechura keby si z neho spravil jointa vyfajcil a bolo by mu z toho dobre tak by bol repik zrazu tiez drogou ????
    tot asi vsetko teraz sa dost casto nudim ak bude chctiet niekto pokecat o takejto peme alebo aj o niecom uplne inom staci mi napisat .....
    publikované: 07.06.2008 12:39:37 | autor: JANEK (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. a este
    no ospravedlnujem sa za par gramatickych chyb ....a chcem len dodat ze ak sa chce niekto dozbediet vsetky + a - marihuany a ze legalizovana neni nikde maximalne DEkriminalizovana nech si precita tuto stranku WWW.SLOBODNAVOLBA.SK
    publikované: 07.06.2008 12:43:35 | autor: JANEK (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014