Takže, začnem v skratke a tým čo vlastne ani nevyrábam celkom ja. Je to Linecké cesto. Musím sa priznať, že Linecké cesto kupujem, proste sa mi nechce robiť :) a toto bude v skratke.
Ná dzime na to.
Linecké koláčiky:
Kúpime Linecké cesto, rôzne príchute...ja mám normal, orech a kokos. Vyvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm, a povykrajujeme si formičkami rôzne tvary. Potom to naukladáme na vymastený plech a šup s tým do vyhriatej pece asi na 15 minút. Potom vybereme a buď ich pozliepame džemom a pocukrujeme práškovým cukrom, alebo ich len pocukrujeme práškovým cukrom :).
Ná fčil pome na bábovečku, ktorú v poslednej dobe pečiem skoro každý deň.
Bábovku tiež môžeme robiť vo viacerých príchutiach, ja Vám ponúknem 3 príchute. Vanilkovú, perníkovú a mramorovú.
Bábovka
Potrebujeme
4 vajcia
asi 200 až 250 géčok hladkej múky
asi 200 až 250 géčok práškového cukru
2 vanilkové cukre
1 deci vlažnej vody
1 deci oleja ( nie motorového)
1 sakel prášku do pečiva
a ideme na to
Rozbijeme tie 4 vajcia a oddelíme zvlášt žĺtok od bielka, oddelené bielka si necháme zatiaľ odložené na bok.
Do žĺtok pridáme ten práškový cukor, vanilkový cukor a deci vlažnej vody a vymiešame to do penista. Potom do toho pridáme múku, prášok do pečiva a začneme to miešať. Počas miešania tam nalejeme ten olej. Keď vymiešame, odložíme si aj to na bok, najlepšie na druhý bok a z toho prvého boku si zoberieme tie bielka a vyšľaháme z nich sneh. Ten sneh pridáme do hmoty čo sme si odložili na druhý bok a zmiešame. Olejom vymastíme formu na bábovku, predhrejeme pec a keď je dostatočne teplá, tak šup bábovku do pece. Pečieme cca 40 minút. Po dopečení necháme chvíľu bábovku vo forme odstáť, potom vyklopíme pocukrujeme práškovým cukrom cez sitko a podávame. Toto bola bábovka vanilková.
Bábovka perníková sa pripravuje tak isto, naozaj všetko nechajte tak isto, len namiesto obyčajného prášku do pečiva pridajte prášok do pečiva s príchuťou perníka.
No a bábovka mramorová sa tiež robí tak isto ako obyčajná, len nevylejete naraz do formy celú hmotu, ale najprv tam vylejete asi trištvťku a do štvrťky čo Vám ostane pridáte ešte kakao, či granko ( ja dávam granko). Túto kakaovú hmotu dolejete na vanilkovú hmotu, vidličkou troška premiešate a dáte to do pece a uvidíte, mramor jak vyšitý.
Uff, trocha som sa napil čaju zeleného a poďme rýchlo ďalej.
Pagáče vám ponúknem v dvoch príchutiach a to v oškvarkovej a syrovej príchuti.
polohrubá múka cca 350 géčok
1 kyslá pochúťková smotana
Palmarin 1 ks (250 géčok)
1 prášok do pečiva
syr nastrúhaný ( ja dávam odhadom a podľa chuti) no a keď chceme oškvarkové tak pomelieme oškvarky (tiež dávam podľa chuti) na mlynčeku na mäso.
1 lyžičku soli
papier na pečenie
1 celé vajce na potretie
Ták a teraz to všetko dobre premiešame( syr, alebo oškvarky dáme podľa toho aké pagáčiky ideme robiť ) a vyrobíme z toho hladké cesto, ktoré dáme do chladničky asi na 2 hodiny. Potom vyberieme, pomúčime si dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Ak máme vyvaľkané, tak povykrajujeme kolieska a naukladáme ich na plech na ktorý sme si dali papier na pečenie. Na koniec ich potrieme vajíčkom (niekto potiera iba žĺtkom, ja potieram celým vajcom) a predhrejeme si pec a šup to tam asi na 20 až 25 minút. Vyberieme, a môžeme jesť za tepla...vtedy sú najlepšie.
VEĽKÝ KYSNUTÝ KOLÁČ som tu na mojom blogu už rozpisoval, tak Vám sem pridám naň iba link.
Pre prečítanie receptu klikni na VEĽKÝ KYSNUTÝ KOLÁČ
Prajem Vám všetkým dobrú chuť a krásne vianoce.
Komentáre
Dobru chut
:)